A Magyar Nemzetben megjelent cikk a névváltozásról PDF Nyomtat Email
2008 július 15., kedd 01:00

Andrássy lett a Rózsából

Hosszas vita után megváltoztatták a békéscsabai gimnázium nevét

 V. Fehér József
 

 

A helyi baloldal nem titkolta: nem szeretné, ha megváltozna a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnázium neve. A fideszes többség szerint viszont itt az ideje a cserének, Andrássy Gyula jobban illik az iskolához.

Hónapok óta húzódó ügy végére került pont Békéscsabán: Rózsa Ferenc helyett gróf Andrássy Gyula nevét vette fel a jó nevű oktatási intézmény. Az önkormányzati képviselők körében nem kis vitát váltott ki, hogy megváltoztassák-e a régi kommunistáról elkeresztelt iskola nevét.
– Méltatlan Rózsa Ferenc emlékéhez az, ami történik körülötte – vélekedett az önkormányzat ülésén Baji Lajos MSZP-s képviselő. – Mi a baj az antifasiszta mártírral? – vetette fel. Majd érvelt tovább: külföldön tanult, mérnök lett, miközben baloldali gondolkodású ember vált belőle. Hazatérve újságírással is próbálkozott, végül máig tisztázatlan körülmények között meghalt a börtönben.
Másként látja a kérdést a fideszes városatya, Kerekes Attila. Szerinte tudomásul kell venni, hogy fél évszázad eltelt azóta, hogy a Rudolf Főgimnáziumból Rózsa Ferenc lett. – Mi sem hunyhatunk szemet afölött, hogy nagyon sok embert vertek agyon, öltek meg azon ideológia nevében, amelyben Rózsa Ferenc is hitt. A diktatúra csak úgy ér véget véglegesen, ha végre a fejekben is rendet rakunk. Itt az ideje elkezdeni! – hangsúlyozta.
Előzetesen egyébként Békés megye székhelyének fideszes vezetése – fontolgatva az iskola átkeresztelését – felkérte az intézmény igazgatóját és a tantestületet, hogy javasoljanak új nevet. Akkor a véleményeztetési eljárás negatív eredménnyel zárult. Egy helytörténeti szervezet ugyanakkor felsorakozott az ügy mögé, a következő változatokat javasolva névcserére: Andrássy Gyula, Rózsa, Márai Sándor, Deák Ferenc, II. Rákóczi Ferenc.
A csabai közgyűlés többsége felkérte az oktatási intézmény vezetőjét, hogy újfent folytasson le véleményeztetési eljárást. Ennek határideje június 30-án járt le. Az iskola alkalmazottai közül 51-en támogatták a névváltoztatást, 24-en nem. A szülői munkaközösség és a diákok többsége inkább a Rózsa elnevezés felé hajlott. A téma a júliusi közgyűlésen ismét napirendre került, ahol megszületett végül a döntés a névváltoztatásról.

http://www.mno.hu/portal/572684?searchtext=Andr%C3%A1ssy%20lett%20a%20R%C3%B3zs%C3%A1b%C3%B3l