A Miniszter Elismerő Oklevele - 2015 PDF Nyomtat Email
2018 március 24., szombat 21:08

Dr. Farkasné Csató Katalin

Dr. Farkasné Csató Katalin magyar nyelv és irodalom szakos tanár. Diplomáját a József Attila Tudományegyetemen szerezte. 1990 óta dolgozik intézményünkben.

Szakmailag nagyon jól képzett, felkészült tanár. Önmagával és tanítványaival szemben is igényes, megköveteli a komoly, rendszeres munkát, ugyanakkor kellő megértéssel rendelkezik diákjai iránt. Napi iskolai feladatai mellett szívesen vállal munkát a tehetséggondozásban és tantárgya népszerűsítésében. Tanítását igényesség és sokszínűség jellemzi. Rendszeresen részt vesz szakmai továbbképzéseken, változatos módszerek alkalmazásával színesíti szakmai munkáját.

Külön kihangsúlyozzuk, hogy a tanárnő egyszakos magyaros. Ezt már egy ideje az egyik legnehezebb pedagógiai feladatnak tartjuk. Nemcsak azért nehéz feladat ez, mert a tanulók egyre távolodnak az olvasástól (sőt: újabban az írástól is), hanem azért is, mert mennyiségi szempontból is igen nagy munkaterheléssel járó feladat ez.

Ő az, aki nem csak tanít, hanem ezzel párhuzamosan folyamatosan tanul is. 2000-ben minőségbiztosítás bevezetésének gyakorlati lépései, 2005-ben a közép- és emeltszintű vizsgáztató pedagógusképző tanfolyamot végezte el. 2005-ben szerzett közoktatás-vezetői diplomát is. Folyamatosan lát el érettségi elnöki teendőket középszintű vizsgabizottságokban és vizsgáztat, illetve elnöki teendőket lát el az emeltszintű érettségi vizsgabizottságokban egyaránt. Mindemellett magas színvonalon tanítja a magyar nyelv és irodalmat.

Kiemelkedően aktív a szakmai jellegű pályázati munkában. Mindig élen jár az új pedagógiai módszerek alkalmazásában. Iskolánkban ő volt az egyik mozgatója az interaktív táblák alkalmazásának. Munkáját mindig a pontosság, igényesség jellemzi. Imponáló a versenyeztető munkája is. Rendszeresen készíti fel tanítványait a különböző versenyekre: Szép magyar beszéd, Implom helyesírási verseny, OKTV.

Szaktanári munkája mellett a tanárnő folyamatosan lát el osztályfőnöki feladatokat. Nem is érezné jól magát, ha nem lenne egy olyan osztálya az iskolának, amelyik nem az ő csapata. A tanárnő igazi csapatépítő ember. Iskolánkban előbb a nyolcosztályos gimnáziumi majd az úgynevezett „euro” osztályokat vette pártfogása alá és részt vett ezen osztályok indításának előkészítésében. A kolleganő ilyen típusú osztályok osztályfőnökeként igen hatékony pedagógiai – nevelő munkát végez. Ezt is lelkiismeretesen, pontosan, szívvel-lélekkel végzi. Jó kapcsolatban van tanítványaival épp úgy, mint azok szüleivel. A szülők kikérik véleményét a nehezebb nevelési problémáknál is, tanácsait megfogadják. Minden adódó alkalmat kihasznál, hogy diákjaival együtt lehessen. Sokat kirándul velük, szívesen vállal tanulókíséretet más osztályok kirándulásainál is.

2015. január elseje óta a tanárnő mesterpedagógus. A magyar nyelv és irodalom szaktanácsadójaként heti egy napot más iskolákban dolgozva segíti a megyében tanító kollégákat. A Békés Megyei Pedagógiai Oktatási Központ égisze alatt a hálózati tanulási program keretében rendszeresen tart bemutató órákat, konzultációkat. Ettől függetlenül továbbra is számíthatunk rá osztályfőnökként is.