Gyakran felmerülő kérdések a felvételivel kapcsolatban (FOLYAMATOSAN FRISSÜL!!) PDF Nyomtat Email
2021 november 02., kedd 00:00

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdések (Részletes felvételi tájékoztató)

 

1. Meg kell-e írnom a központi felvételit anyanyelvből és matematikából, ha be akarok jutni a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumba?

Igen, minden tagozatra jelentkező tanulónak részt kell venni a központi felvételin. (A korábbi évek feladatlapjai.)

2. A központi felvételire lehet egyénileg is jelentkezni, vagy ezt csak az általános iskolán keresztül lehet lebonyolítani?

A központi felvételire akár egyénileg is lehet jelentkezni a megfelelő űrlap kitöltésével és a gimnáziumunkba történő eljuttatással vagy elektronikusan az ügyfélkapun keresztül is. Ha valaki elmulasztja ezt, a felvételi időpontjáig még jelezheti felvételi szándékát, de ezt már csak korlátozott számban tudjuk figyelembe venni. Jelentkezési határidő 2021. 12. 03.

3. Miért nem lehet felvételt nyerni az általános tantervű és a humán gimnáziumi osztályába a korábbi évekhez hasonlóan csak az általános iskolás eredmény alapján?
  1. Röviden azért, mert nem indokolt, hogy ennél a két osztálynál (A, C) más felvételi szabályokat alkalmazzunk, mint a maradék három osztálynál. Ebben a tekintetben is törekszünk az egységesítésre, hiszen általános gimnázium vagyunk, némi speciális elemekkel.
  2. Az eddigi évek tapasztalata alapján kevés azon tanulóknak a száma, akik nem írtak központi felvételit és lettek a gimnázium tanulói.
  3. Alsó ponthatárt nem szabunk az egyes osztályokba, csoportokba való bejutásnál. (Csak létszámkorlát van.) Így semmi veszteni valója nincs a diákoknak a központi felvételi megírásával. Ezért azokat is erre biztatjuk, akik az eddigi jó általános iskolás eredményük alapján bejutottak volna e két osztály valamelyikébe.
  4. A központi felvételire való felkészülés önmagában segíti a leendő tanulóink anyanyelvi és matematika kompetenciájának fejlesztését és hozzájárul a későbbi eredményes gimnáziumi tanulmányokhoz.
  5. A felvételi dolgozatok megírása jó lehetőség a diákoknak és szülőknek is arra, hogy a különböző iskolákból jövő tanulók eredményeihez tudják viszonyítani a saját teljesítményüket.
  6. Más gimnáziumba (és nem csak gimnáziumba) is kell központi felvételit írni, így ez nem nehezíti meg a bejutást az intézménybe.
4. A központi felvételi anyanyelv és matematika eredményeit különbözőképpen veszik figyelembe az egyes tagozatokon?

Nem. Minden tagozaton 100 pontot lehet elérni. Ebből 50 pont az általános iskolában szerzett jegyek átlagából számolható és a másik 50 pontot a központi felvételi két tantárgya adja (25+25 pont – az 50 pontos dolgozatok pontszámait megfelezzük).

5. Melyik évfolyam év végi jegyei alapján számítják ki a felvételi pontokat?

Az 50 tanulmányi pont kiszámításánál már az 5, 6, 7. évfolyam év végi osztályzatai számítanak és természetesen a 8. félévi eredmény. Ezek átlaga legfeljebb 5 lehet. Ezt az átlagot meg kell szorozni tízzel, így jön ki a tanulmányi pont. Készség tantárgyakat nem veszünk figyelembe: ének-zene, rajz, művészetek, testnevelés stb.

6. Érheti- e hátrány azt a tanulót a felvételi során, aki nem az Andrássy Gimnáziumban írja meg a központi felvételi dolgozatát?

Bármelyik központi felvételit szervező intézménybe lehet jelentkezni és ott megírni a dolgozatokat. Az intézmények által kiállított értékelőlapot kell majd a végleges felvételi jelentkezési laphoz csatolni és ezt az általános iskolán keresztül kell hozzánk eljuttatni. Tehát semmilyen hátrány nem érhet senkit, ha nem a mi gimnáziumunkban írja meg a felvételit. Természetesem mi szeretnénk, ha minél többen nálunk írnák meg azok közül, akik addigra már eldöntik, hogy bennünket választanak.

7. Miért érdemes gimnáziumot választani a mai felgyorsult világban?

A gimnáziumunk elsősorban a továbbtanulásra készít fel, szinte minden területet értve ez alatt. E mellett megerősíti és fejleszti a diákok alapképességeit, ami a gyorsan változó világban növeli az alkalmazkodó képességet, segíti az esetleges későbbi pályamódosításokat is. Tehát a gimnáziumot kétféle tanulónak javasoljuk:

  1. aki elkötelezett a felsőfokú tanulmányok iránt,
  2. aki bizonytalan abban, hogy mit csináljon a középiskola elvégzése után, ezért egy általános képzéssel minden irányban fenntartja a lehetőségét a későbbi pályaválasztásra.
8. Hány tagozatot célszerű megjelölni, ha a gimnázium tanulója szeretnék lenni?

Akár mind a hat tagozatot meg lehet jelölni, ennek nincs semmi korlátja. A tagozatok sorrendjénél pedig feltétlenül a szimpatikusabb, a jobban kedveltebb kell, hogy előrébb kerüljön. Ha a prioritás később sem változik, a felvételi eredménytől függetlenül ezen változtatni nem szabad, mert csak így marad esély a bejutásra.

9. Hány pontot kell elérnem, hogy bekerüljek az Andrássyba?

Ez egy olyan kérdés, ami természetesen sok embert foglalkoztat. Erre nehéz pontos választ adni, tagozatonként is változik a helyzet, de aki andrássys szeretne lenni, az a megszerezhető 100 pontból ha 80 vagy ahhoz közelítő pontszámot elér, jó eséllyel pályázik hozzánk. Mivel mostantól minden tagozatunkra jelentkezőnek meg kell írni a magyar és a matematika felvételit is, a korábbi évek tapasztalatai alapján várható pontszámok módosulhatnak.

10. Milyen lehetősége van annak a diáknak, aki a felvételi eljárás során az intézménybe való bejutással kapcsolatban elutasító határozatot kap, nem nyer felvételt?

Ebben az esetben mindenkinek lehetősége van fellebbezést benyújtani a Békéscsabai Tankerület igazgatójához melyet a gimnáziumunkba kell eljuttatni.

A gimnáziumban oktatott idegennyelvekkel kapcsolatos kérdések

 

11. Ha nem tanultam angol nyelvet az általános iskolába érdemes-e az eurofakt osztályba jelentkeznem?

Nem. Ide azokat várjuk, akik már tanulták az angol nyelvet általános iskolába. Ők a B, C, D osztály valamelyik csoportját válasszák.

12. Melyik osztályba / csoportba jelentkezzek, ha általános iskolában németet tanultam?

Mivel ezeknek a tanulóknak az első idegen nyelve a német lesz (ennek a tanulását célszerű folytatni), így a haladó német csoport a jó választás számukra. A német nyelvet haladó szinten (első nyelvként, magasabb óraszámban) az emelt történelem csoportba, az emelt biológia csoportba a humán gimnáziumi osztályba és a reál gimnáziumi osztályba járók választhatják.

13. Mi a különbség az általános tantervű (A) osztály és az eurofakt (E) osztály között?

Elsőre úgy tűnik, hogy mind a kettő osztályban az idegennyelvre kerül a hangsúly, de mindkettő lényegében általános tantervű is e mellett valamint mindkét osztályba kell felvételezni is.

Ez mind igaz, de az általános tantervű osztályban mindenkit szeretnénk eljuttatni négy év alatt angol nyelvből a nyelvvizsga szintű tudásig, így akár az emelt szintű érettségiig is, míg az eurofakt osztályban ezt nem csak az első nyelvből, hanem a második idegen nyelvből is célul tűzzük ki.

14. A második idegen nyelvből (francia nyelv, német nyelv, illetve a haladó németeseknek - B, C, D osztály – angol nyelv) lehet-e nyelvvizsga szintű tudást szerezi a gimnáziumi 4 év alatt?

Ha valaki kellő szorgalommal tanulja a második idegen nyelvét, nem csak az első nyelvből tud sikeres érettségi vizsgát tenni, illetve nyelvvizsga bizonyítványt szerezni. Erre a legnagyobb esély az eurofakt osztályban nyílik, de vannak diákok, akik más osztályban is tudják ezt teljesíteni a kevesebb óra ellenére.

Egyéb kérdések
15. Milyen hátrány ér, ha nem a számomra legkedvesebb tagozatra jutok be?

Azon túl, hogy minden osztálynak van valamilyen irányultsága, a 11-12. évfolyamon minden tagozatra járó tanulónak van lehetősége szinte bármelyik, gimnáziumunkban tanított tantárgyból emelt szintű érettségire felkészülni, „fakultációra” járni. A választott fakultációs tantárgyakat (ezekből lesz magasabb az óraszáma a 11-12. évfolyamon) évfolyam szinten szervezzük. Így a továbbtanulást leginkább meghatározó tantárgyakból együtt lesznek a különböző osztályba járó tanulók. Az általános tantervű osztályban az angolt, az emelt biológián a biológiát, az emelt történelmeseknek pedig a történelmet kell 4 éven keresztül magasabb óraszámban tanulni, a többi osztályban a továbbtanulást segítő fakultáció választás teljesen szabadon történik. Minden osztályban lehetőség lesz két tantárgyból is készülni az emelt szintű érettségire. Így tehát ha valaki mérnök akar lenni és nem a reál osztályba jut be, még jó esélye nyílik arra, hogy elérje céljait más tagozaton is.

 

16. Kik lesznek az osztályfőnökök az egyes induló osztályokban? Lehet erről most tudni valamit?

Most még nem. Az osztályfőnökök személye a tervek szerint az első nyílt napunkon (november 13.) kerül kihirdetésre:

Általános tantervű osztály (9.A):

Emelt szintű biológia-emelt szintű történelem (9.B):

Humán gimnáziumi osztály (9.C):

Reál gimnáziumi osztály (9.D):

Eurofakt gimnáziumi osztály (9.E):

17. Ha valaki elkezdi tanulmányait egy osztályban, csoportban időközben átkerülhet másik osztályba?

Erre nem nagyon van példa, csak nyomós indokkal, férőhely esetén van erre lehetőség. Ezért kell alaposan átgondolni, hogy ki melyik tagozatot jelöli meg és ezt milyen sorrendben teszi.

18. Milyen érettségi eredményem lesz négy év múlva, ha felvételt nyerek a gimnáziumba?

Az elmúlt évek érettségi eredményei jó viszonyítási pontot jelentenek.