Arany Katedra Emlékplakett - 2012 PDF Nyomtat Email
2012 június 08., péntek 14:56

Arany Katedra Emlékplakett kitüntetésben részesült Pocsai Zoltán. A Magyar Kultúra Napja alkalmából az oktatásért felelős miniszter Arany Katedra Emlékplakett kitüntetésben részesítette Zsilinszky Tibort.

 

A szegedi JATE elvégzése után 1976-ban kezdte el a tanári munkát a Rózsa Ferenc Gimnáziumban (ma Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium). Egész pályafutás ebben az egy iskolába zajlott, amely azóta háromszor nevet és egyszer helyet változtatott, de a tanár úr kitartott mellette. Matematika- fizika szakos tanárként, majd osztályfőnökként egyaránt számíthatott rá az iskola. Mindkét tantárgyát szívesen, változatos módszerek alkalmazásával és eredményesen tanította. Színvonalas feladatok összeállítása, fakultatív órák ellátása, kísérletező kedvű fizikatanár, eszközfejlesztő munka, a számítástechnikai eszközök alkalmazása, voltak – többek között – jellemzők szaktanári munkájára.

A nevelőtestületben mindig a megfontolt, korrekt, bölcs véleményalkotás képviselője volt. Végtelen türelem jellemezte a tanulókkal való viszonyában is. Ő volt az a pedagógus, akit nagyon nehéz volt kihozni a sodrából. A legnehezebb eseteket is jó diplomáciai és pedagógiai érzékkel tudta kezelni. Hosszú időn keresztül látott el osztályfőnöki feladatokat. 1996-ban ő lett a fizika munkaközösség vezetője. Pályafutása utolsó harmadában a fizika tantárgy gondozása volt az a stratégiai feladat, amelyet felvállalt. Nem volt kis feladat ez, különös tekintettel arra, hogy a reáltantárgyak helyzete az elmúlt évtizedben kedvezőtlenre fordult a középiskolákban és ennek egyik kárvallottja éppen a fizika tantárgy volt. A tanár úr maximális erőfeszítéseket tett tantárgyai megkedveltetésére. A beiskolázási nyílt napokon a fizikával kapcsolatos, látványos kísérletek egész sorát készítette elő és mutatta be leendő diákjainknak. Biztosan többen is voltak köztük olyanok, akiket Pocsai tanár úr nyert meg az iskola számára.

36 év hosszú idő a pályán. Iskolánkban végigdolgozva ezeket az évtizedeket Pocsai Zoltán tanár úr a nevelőtestület egyik meghatározó tagjává vált, szakmai felkészültségével példaként állítható a fiatalabb tanárkollégák elé. Nyugdíjba menetelét nem tekintjük végső búcsúnak. Kevés ma a fiatal matematika-fizika szakos tanár, ezért elképzelhető, hogy a későbbiekben is szükség lesz még nálunk a tapasztalt, jól felkészült Pocsai tanár úr munkájára.