A Fény Nemzetközi Éve PDF Nyomtat Email
2015 október 26., hétfő 21:19

A Magyar Tudományos Akadémia A Fény Nemzetközi Éve alkalmával a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumot kérte fel a programsorozat Békés megyei bázisiskolájának. Iskolánk ennek a feladatnak igyekezett eleget tenni magas szintű programok szervezésével, koordinálásával.

2015. június 30-ig a következő eseményeket szerveztük, koordináltuk:

I.    Évfolyamok közötti vetélkedő

II. „Napot hoztam, csillagot” – a Napról mindenkinek

III. Összreál

IV. XIX. Lékó Ilona Környezetvédelmi Emlékverseny

V.  A fény napjai

Letölthető beszámoló

 

A 2015-2016-os tanév hátralévő részében is igyekszünk hasonlóan gazdag programmal színesíteni A Fény Nemzetközi Évét.

VI. "Süss fel, Nap!" - rajz- és fotópályázat diákoknak

Téma a Nap, a fény. Tetszőleges technikával készíthetik el munkáikat, melyeket november elején kiállítunk az iskolában. A legjobbakat dicsérő emléklap mellett szerény ajándékkal is jutalmazni fogjuk. A kiállítás december végéig látható lesz. Ezt megtekinthetik a nyílt napon az érdeklődő 8.-os diákok és szüleik is.

Letölthető pályázati felhívás

VII. "Jöjj el, napfény!" - tanulói kutató munkák, kiselőadások

A fénnyel, az elektromágneses hullámokkal kapcsolatos kutatómunkákat végezhetnek a tanulók tanáraik segítségével (Mesterek és tanítványaik). Munkájukról november 3-án 14:30-tól számolhatnak be kiselőadások keretében. A legjobbakat itt is dicsérő oklevél mellett jutalmazni fogjuk.

Letölthető pályázati felhívás

VIII. Sokszínű fizika roadshow

November 4-én lesz a Wigner Fizikai Kutatóközpont félnapos (10.00-14.45), nyitott programja iskolánkban a Sokszínű Fizika interaktív kiállítás és előadássorozat keretében. Szó lesz itt többek között a világ keletkezéséről, az isteni részecskéről, a mászkáló robotokról is.

Letölthető részletes program

IX. Lézerek és nem lézer fényforrások alkalmazása az orvostudományban

November 5-én 12 órától a fenti címmel fog előadást tartani Ignácz Ferenc fizikus, a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének oktatója. Amellett, hogy érdekes, gyakorlatias a téma, azt is szemlélteti, hogy mennyire összefonódnak ma már a tudományok egymással.

X. Fényes kísérletek

December 1-jén fél 3-tól méltó zárása lesz az évnek a Rátz Tanár Úr Életműdíjas Zátonyi Sándornak, a fizikatanítás kiemelkedő, békéscsabai pedagógusának előadása. Kiváló, népszerűsítő program lesz ez általános és középiskolás diáknak valamint pedagógusoknak egyaránt.

A záró programon történik meg a korábbi diákpályázatok díjazása is.