Élmezőny
Továbbra is 100 legjobb gimnázium között! PDF Nyomtat Email
2020 október 24., szombat 12:23

Iskolánk újfent bizonyított! Hálásak vagyunk és köszönettel tartozunk a kölcsönös bizalomért és az együtt-tanulásért.
A HVG 100-as listáján évek óta szerepelünk. 2020-ben a 69. helyezést értük el. A város és a megye legjobb helyezését! Az impozáns eredmény a kompetencia-mérés, négy érettségi tárgy és a felvételi eredmények alapján kerültek meghatározásra.
Gratulálunk és köszönjük a munkáját az iskola teljes közösségének! Hajrá Andrássy!

Kevesebb jelenjen meg

 
Ismét a legjobb 100 középiskola között PDF Nyomtat Email
2018 október 27., szombat 10:04

2018-októberében jelent meg a KÖZÉPISKOLA 2019 – A 100 legjobb gimnázium és szakgimnázium című kiadvány. Az összesített eredmény alapján gimnáziumunk a mintegy 1000 iskola közül a 82. helyezést érte el. Békés megyében rajtunk kívül csak egy középiskola került be a 100-as listába. (100. hely) Az összesített tanulmányi rangsor hét részrangsor helyezésszámainak átlagolásával keletkezett. Ezek a következők:

  1. Az országos kompetenciamérés 2017. évi matematikai – 81. – és szövegértési – 69.– eredményei alapján készült rangsor.
  2. Négy érettségi tantárgy (magyar nyelv és irodalom - 110. matematika - 91. történelem - 50. idegen nyelv - 174.) 2017. évi átlageredményei alapján készített rangsor.
  3. A 2017. évi felvételi átlagpontszámok alapján elért rangsor - 90.

 

Matematika kompetencia-mérés

Szövegértés kompetencia-mérés

Magyar érettségi

Matematika érettségi

Történelem érettségi

Nyelvi érettségi

Felvételi eredmények

Összesített helyezés

2018

81.

69.

110.

91.

50.

174.

90.

82.

2017

90.

61.

89.

73.

50.

114.

50.

63.

2016

71.

43.

92.

99.

91.

169.

74.

80.

Az elmúlt 3 év országos helyezései az egyes kategóriákban (forrás: HVG)


 
A tavalyi 80. után az idén 63. az Andrássy a magyarországi középiskolák között PDF Nyomtat Email
2017 október 21., szombat 19:16

63_dik_helyen

2017-ban jelent meg a KÖZÉPISKOLA 2018 – A 100 legjobb gimnázium és szakgimnázium című kiadvány. Az összesített tanulmányi rangsor hét részrangsor helyezésszámainak átlagolásával keletkezett. Ezek a következők:

1. Az országos kompetenciamérés 2016. évi matematikai – 90. – és szövegértési – 61. – eredményei alapján készült rangsor.

2. Négy érettségi tantárgy (magyar nyelv és irodalom - 89. matematika - 73. történelem - 50. idegen nyelv - 114.) 2017. évi átlageredményei alapján készített rangsor.

3. A 2017. évi felvételi átlagpontszámok alapján elért rangsor - 50.

Mindezek alapján ebbe a 100 iskolába összesen két Békés megyei iskola került. Az Andrássy a 63. legjobb középiskola Magyarországon, ötödik a Dél-alföldi régióban és az első Békés megyében. A sorrend részleteit alaposabban elemezve további érdekességeket fedeztük fel. Az egyik, hogy a 62 előttünk lévő középiskola közül 25 Budapesten van, 7 a budapesti agglomerációban, 9 pedig az öt nagy egyetemi városban – Győr, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs – található, tehát eleve kedvezőbb feltételek között dolgozik nálunk. Ha ezeket levonjuk, akkor a 22. helyen vagyunk. Ha csak a vidéki középiskolákat vesszük alapul, akkor már rosszabb az összkép, mert akkor iskolánk a 38. a rangsorban. Ha a Tiszántúlt, mint földrajzi egységet vesszük alapul, akkor iskolánk előtt összesen 4 középiskola van, kettő Debrecenben, és kettő Nyíregyházán. Tehát – ennek alapján - a Tiszántúlon mi vagyunk az 5. legjobb középiskola. Ha a dél-alföldi régiót vesszük alapul, akkor összesen itt is 4 középiskola van előttünk, a régióban tehát – mint már írtuk – mi vagyunk az 5. legjobb. Ez különösen kiemelkedő eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy a vetélytársak között két jóval nagyobb és jobb adottságú város is van: Szeged és Kecskemét.

Az intézmény jelenlegi vezetőjeként úgy gondolom, az iskola minden tanára, minden dolgozója és diákja büszke lehet erre az eredményre. Benne van ebben az iskolának a színvonalát megalapozó múltja, de a mérés a jelenlegi munkahelyi közösség munkáját – ezen belül elsősorban a nevelőtestületét – dicséri. Ez az eredmény minden dolgozónknak erőt kell, hogy adjon a jövőre nézve. Természetesen azt is tudom, hogy a számok nem árulnak el mindent, és azt is, hogy évről évre változhatnak, javulhatnak, de romolhatnak is. Ennek tudatában a büszkeség mellett mindig lenni kell bennünk elegendő szerénységnek is a jó eredményt látva.

Célunk nyilvánvalóan csak az lehet, hogy az iskola eredményei alapján ne kerüljön ezután sem rosszabb helyre ebben a rangsorban, mint a mostani 63.

 

 

 
Helyünk a magyarországi középiskolák között PDF Nyomtat Email
2016 október 26., szerda 16:56

Az idén megjelent meg a "KÖZÉPISKOLA 2017 – A 100 legjobb gimnázium és szakgimnázium" című kiadvány. Az összesített tanulmányi rangsor hét részrangsor helyezésszámainak átlagolásával keletkezett. Ezek a következők:

  1. Az országos kompetenciamérés 2015. évi matematikai, és szövegértési eredményei alapján készült rangsor.
  2. Négy érettségi tantárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) 2016. évi átlageredményei alapján készített rangsor.
  3. A 2016. évi felvételi átlagpontszámok alapján elért rangsor.

Mindezek alapján ebbe a 100 iskolába összesen két Békés megyei iskola került. Az Andrássy a 80. legjobb középiskola Magyarországon, hatodik a Dél-alföldi régióban és az első Békés megyében. A sorrend részleteit alaposabban elemezve további érdekességeket fedeztem fel. Az egyik, hogy a 79 előttünk lévő középiskola közül 32 Budapesten van, 10 a budapesti agglomerációban, 12 pedig négy nagy egyetemi városban – Győr, Miskolc, Debrecen, Szeged – található, tehát eleve kedvezőbb feltételek között dolgozik nálunk. Ha ezeket levonjuk, akkor a 36 helyen vagyunk. Ha csak a vidéki középiskolákat vesszük alapul, akkor már rosszabb az összkép, mert akkor iskolánk a 48. a rangsorban. Ha a Tiszántúlt, mint földrajzi egységet vesszük alapul, akkor iskolánk előtt összesen 6 középiskola van, 4 Debrecenben, és 2 Nyíregyházán. Tehát a Tiszántúlon mi vagyunk a 7. legjobb középiskola. Ha a dél-alföldi régiót vesszük alapul, akkor összesen 5 középiskola van előttünk, a régióban tehát – mint már írtuk - mi vagyunk a 6. legjobb. Ez különösen kiemelkedő eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy a vetélytársak között két jóval nagyobb és jobb adottságú város is van: Szeged és Kecskemét. Érdekes lehet még, hogy a szomszédos Dél-dunántúli régióban összesen két iskola van előttünk, Pécs gimnáziumai viszont mind mögöttünk vannak, holott ez is nagy egyetemi városaink közé tartozik.

Az intézmény jelenlegi vezetőjeként úgy gondolom, az iskola minden tanára, minden dolgozója és diákja büszke lehet erre az eredményre. Benne van ebben az iskolának a színvonalát megalapozó múltja, de a mérés a jelenlegi munkahelyi közösség munkáját – ezen belül elsősorban a nevelőtestületét – dicséri. Ez az eredmény minden dolgozónknak erőt kell, hogy adjon a jövőre nézve. Természetesen azt is tudom, hogy a számok nem árulnak el mindent, és azt is, hogy évről évre változhatnak, javulhatnak, de romolhatnak is. Ennek tudatában a büszkeség mellett mindig lenni kell bennünk elegendő szerénységnek is a jó eredményt látva.

Hozzá kell tenni ehhez azt is, hogy minden iskola jó iskola, amelyik ebbe a kiadványba bekerülhetett. De természetesnek kell tekinteni azt is, hogy az erre a listára nem kerülő középiskolák között is nagyon sok jó iskola van.

Célunk nyilvánvalóan csak az lehet, hogy az iskola eredményei alapján ne kerüljön rosszabb helyre ebben a rangsorban, mint a mostani 80.