Kollégiumi alapítvány


Csomós István Kollégiumi Alapítvány PDF Nyomtat Email
2008 október 21., kedd 19:26

Az alapítvány a kollégium öregdiákjai, volt tanárai és özv. Csomós Istvánné kezdeményezésére jött létre 2000-ben.

Célja: a kiemelkedő képességű kollégisták, a hátrányos helyzetű, tehetséges, vidéki gyermekek tanulásának támogatása; a kollégiumi diákönkormányzat működésének segítése.

Csomós István a kollégium jogelőd intézményében, a Kulich Gyula Középiskolai Fiúkollégiumban dolgozott 1962-től 1988-ig, előbb nevelőtanárként majd igazgatóhelyettesként. Özvegye jelentős összeggel járult hozzá az alapítvány tőkéjéhez. Kívánsága szerint a kuratórium minden tanév végén a végzősök közül egy lány és egy fiú tanulót elismerésben részesít. Az odaítélés elsődleges szempontjai: a tanulmányi teljesítmény és a szociális helyzet. Az elismerés Csomós István emlékplakettel és egyszeri, a továbbtanuláshoz nyújtott 25.000 forintos anyagi támogatással jár.

A kuratórium minden évben arra kéri a kollégista gyerekek szüleit, hogy adójuk 1%-ával - vagy azon túl - támogassák az alapítványt. A befolyó összegből a tanulást, ismeretszerzést segítő eszközök beszerzését, kulturális programokat, kirándulásokat, diákrendezvényeket támogat.

Az alapítvány adószáma: 18383740-1-04


A kuratórium a kollégiumi diákönkormányzattal jó együttműködésben dolgozik, várja annak ötleteit, kéréseit, amelyek megvalósítását lehetőségeihez képest támogatja.

Bár az alapítvány létrejötte óta a két intézmény - gimnázium és kollégium - összevonásra került, a Csomós István Kollégiumi Alapítványt szeretnénk továbbra is életben tartani, hiszen ennek segítségével van módunk „valami” pluszt adni azoknak a diákoknak, akik az otthontól távol folytatják tanulmányaikat, élik mindennapjaikat. Bízunk benne, hogy a honlapon keresztül is sokan szereznek tudomást az alapítvány létezéséről és támogatják azt.