Hírek
Az Országos Szalagavató Báli Táncok Versenye PDF Nyomtat Email
2015 április 23., csütörtök 19:38

A 2015-ös Ballagóbálon  minden versenyző tűkön ült a program vége felé – mikor derül ki már végre , ki lett a legjobb az egyes kategóriákban, és ki lett a győztes. A legügyesebb osztály nyáron a horvát tengerparton bulizhat, a modern tánc kategória győztese pedig a Középsuli.hu jóvoltából 3 napot tölthet a siófoki Ezüstparton. Megkérdeztük őket, hogyan élik meg a győzelmet, és mit várnak a közös érettségi temető party-tól.

Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium – Békéscsaba 12/d  (a modern kategória győztese)

A békéscsabai Andrássy gimi 12/d  osztálya szinte szóhoz sem jutott az örömtől, amikor kiderült, hogy ők nyerték meg a balatoni nyaralást. Az egész megmérettetésnek úgy indultak neki, hogy bármi is lesz a végeredmény, legalább együtt van az osztály, és egy jó buli lesz a fellépés, az hogy nyertek, csak hab a tortán – mondta Karina, aki diák létére még a koreográfiáért is felelt. Karina azt is elmesélte, a balatoni túrát igyekeznek minél emlékezetesebbre tervezni, sok programot szerveznek majd. Ez jó alkalom arra is, hogy csapjanak egy fergeteges bulit, amivel megünneplik az érettségit. Nagyon jól jött az osztálynak a nyeremény, mert a szalagavatóval és az érettségivel kapcsolatos kiadások miatt nem is terveztek az idén közös kirándulást.

(forrás: http://kozepsuli.hu/a-ballagobal-fodijat-orosz-nepi-tanccal-a-kozepsuli-ajandekat-moderntanccal-vittek-el/)

 

És a díj ...


 
Véradás PDF Nyomtat Email
2015 március 19., csütörtök 21:33

Március 17-re volt megszervezve iskolánkban a véradás, amelyen 28-an adtak vért. Többségük első véradóként. Ez 12,6 liter felhasználható vért jelent.

Köszönjük a végzősök részvételét. Jövőre számítunk a most 11. évfolyamosokra.


 
Utazás a zsidó kultúra világába PDF Nyomtat Email
2014 december 23., kedd 10:41

Az Andrássy Gyula Gimnázium 10. C osztálya – pályázat útján – egy ingyenes kirándulást nyert Budapestre 2014 őszén. A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség által kiírt Melamed – A múlt tanítói című helytörténet-kutató pályázat célja a század elején élt békéscsabai zsidóság tagjainak részletes feltérképezése és dokumentálása, valamint az akkori oktatási intézmények múltjának feltárása volt.

A feladatot kitartó kutatással és főként osztályfőnökünk,  Mázorné Rácz Erika tanárnő kemény munkájának köszönhetően végül sikerült megvalósítani. A téma tanulmányozása során ébredtünk rá, hogy a régi Békéscsaba történetében mennyire fontos szerepet játszottak a zsidók, mint a polgárság legfőbb vezetői. Közben közelebb kerültünk városunk második világháború előtti történelméhez, segített jobban átlátni az akkori gazdaságot, politikát és társadalmat.

Rövidesen megtudtuk, hogy munkánk nem bizonyult hiábavalónak. Mindenki nagyon megörült és alig vártuk az előttünk álló kirándulást.

2014. november 25-én elérkezett az utazás napja. Ködös, nyirkos időben indultunk útnak egy – a pályázat által biztosított – jól felszerelt, kényelmes busszal.  A zsidó negyedben található Herzl Tivadar Emlékmúzeumban szívélyes fogadóbizottság várta érkezésünket, ahol fiatalos, energikus előadásokat hallhattunk Izrael létrejöttéről, melyet különböző színes kiállításokkal is szemléltettek. Bevallom, eddig nem sokat tudtam Herzlről és munkásságáról, most viszont lehetőségem nyílt pótolni a hiányosságomat. Herzlnek kimagasló jelentősége van Izrael történetében, hiszen az ő fejében fogalmazódott meg először egy önálló, zsidó állam létrejötte. A fáradozásai vezettek végül az ország megalapításáig 1948-ban, amit sajnos ő már nem élhetett meg. Idegenvezetőink közvetlen előadásmódja, és a modern technikák segítségével sikerült felkelteni az érdeklődésünket. Különösen tetszett, ahogy összehasonlították az Izraelben élő népesség különféle vallását anélkül, hogy bármelyiket előtérbe helyezték volna. Napjainkban ez ritkaság, hisz annyian gondolkoznak elfogultan másokkal kapcsolatban. Vendéglátóink bevontak minket a beszélgetésbe, majd finom, kóser süteménnyel kínáltak.

Következő állomásunk a Dob utcai díszterem volt, ahol Paskesz rabbival nyílt alkalmunk beszélgetésbe elegyedni. Bármilyen kérdést feltehettünk a témával kapcsolatban, ő készséggel válaszolt azokra. Megértettem, hogy a zsidók számára a tanulás nem kényszer, hanem egy rendkívül édes, értékes dolog, amit már egészen kicsi kortól beleplántálnak a növendékekbe. Véleményük szerint a tudás megszerzése örömforrás; egy eszköz, melynek segítségével teljes pompájában láthatják a világ sokszínűségét. Talán ennek az életfelfogásnak köszönhető, hogy be tudják tartani a Tóra (Mózes 5 könyve) utasításait. Szerintük a vallásosság nem egy kötelező dolog, éppen a kötetlensége miatt válik értékessé, így készséggel betartják a szent előírásokat. Önmagában a kóser ételek elkészítése is kihívás, tekintve, hogy már az alapvető élelmiszereket is csak a meghatározott módon használhatják fel. Sokat beszélgettünk még egyéb témákról, mint a házasság, a rabbik feladatköre és úgy általában az egész zsidó vallás hittételeiről. Ezt követően elsétáltunk a Kazinczy utcai zsinagógába, mely a legnagyobb zsinagóga egész Európában.

Először Cseh Viktor, egyetemi hallgató beszélt nekünk magáról az épületről, a szimbólumok művészi értelemben vett jelentéséről, majd rátért a hagyományos zsidó templomok felépítésének ismertetésére. Meglepett, hogy mennyire eltér a keresztényekétől. Legszembetűnőbb különbség, hogy nem ábrázolnak emberi alakokat, van egy különleges Tóra-olvasó katedra, a nők zsaluval vannak elkerítve a felsőbb szinteken és még folytathatnám. Később bemutatta nekünk a vallási szokásaikat, ünnepeiket, és ehhez kapcsolódó anekdotákat is mesélt. Ezt követően átkísért egy kisebb imaterembe, az úgynevezett Tóra-olvasó terembe.

Mózes 5 könyve óriási kultusszal bír – nemcsak a vallás, de az oktatás területén is. Ebből tanítják héberül olvasni a gyerekeket, a szertartásokon többnyire innen emelnek ki részleteket, és a benne található törvények a hitüket gyakorló zsidók egész életvitelét befolyásolják. Az ebédre a Hanna Kóser Étteremben került sor. Annak a tudata, hogy mi most a zsidók által előírt szabályok szerint étkezünk, különös bűverőt kölcsönzött az egész eseménynek, mintha az oly régóta ismert ételeknek egy új oldalát fedeztük volna fel. Az ebédet követően a Néprajzi Múzeumba látogattunk el, ahol szintén egy zsidósággal kapcsolatos kiállításnak lehettünk szemtanúi. Rengeteg interaktív eszköz állt a rendelkezésünkre, amit nagyon élveztünk.

Örülök, hogy részt vettünk ezen a pályázaton, mert általa egy új, eddig szinte teljesen idegen kultúrába nyerhettünk betekintést. A sok élményen és ismereten kívül egy sokkal fontosabb dolgot kaptunk: látókörünk szélesedett, nem tűnik a zsidóság olyan távolinak, furcsának, mint azelőtt. A történelem is bizonyíték arra, hogy nem szabad előítéletekkel élnünk, nyitottnak kell lennünk az új kultúrákra, szellemiségekre, mert ha hajlandóak vagyunk elrugaszkodni a megszokottól, akár kellemes meglepetésekben is részesülhetünk. Számomra ez volt az üzenete ennek a kirándulásnak.

Gellén Anna 
10.C

Az utazásról készült képek az alábbi helyen láthatók.

 



 
Az ősz színei - 2014 PDF Nyomtat Email
2014 november 17., hétfő 21:33

Intézményünk őszi hangulatát illusztrálja a következő néhány fénykép.

 

 
Az Andrássyból került ki Békéscsaba Diákpolgármestere PDF Nyomtat Email
2014 október 20., hétfő 12:28

Az Andrássy Gyula Gimnázium győzelmével ért véget a 23. Garabonciás Napok. A Foolscreen névvel induló csapat a filmek izgalmas világát választotta témának. Az iskola jelöltje, Kató Kornél Békéscsaba diákpolgármestereként egy diákoknak szóló filmfesztivál megszervezését tűzte ki célul stábjával.
A Garabonciás Napok fergeteges eseményeiről Győrfi Zsófi számolt be írásában.

AZ ANDRÁSSY FOOLSCREEN CSAPATA NYERTE A GARABONCIÁST

Amikor lehetőséget kaptam rá, hogy írjak a Garabonciás napokról, egyből izgatott lettem. Hirtelen annyi minden eszembe jutott. Azt hittem könnyű dolgom lesz, mivel rengeteg izgalmas dolog történt a hét folyamán. Együtt sírtunk, együtt nevettünk, együtt szurkoltunk és szorítottunk iskolánk jelöltjeiért és stábjukért. Rájöttem, hogy azt a hangulatot, azt a látványt szinte lehetetlen szavakba önteni, ami ezen a héten fogadott minket. Nem csak egyénileg voltak az iskolák együtt, hanem csapatként, az összes iskola együtt szurkolt a másikért. Csodálatos volt látni, hogy nem ellenségekként tekintettek egymásra az iskolák, hanem barátokként. Ez az az esemény, ami összehozza egész Békéscsabát.

Egy varázslatos hét zárult le a XXIII. Csabai Garabonciás Napokkal. 8 iskola indult útnak, hogy szerencsét próbáljon és felküzdje magát a dobogó legfelső fokára. A fáklyás felvonulástól szinte dobogott Békéscsaba szíve. Majd a Halott Pénz együttes villanyozta fel a fiatalságot, és adott egy olyan kezdő hangulatot, amely megalapozta az egész heti izgalmat és vidámságot. A kedd esti Happening csak hab volt a tortán, hiszen annyira kitettek magukért a jelöltek és a stábok, hogy látványosabbnál látványosabb fellépésekkel, videókkal és táncokkal szórakoztatták a tomboló közönséget. Ennyi izgalom után kampánykoncertek zárták a napot. A következő napon is, mint minden addigi napon, napközben különböző izgalmas programokkal várták a fiatalokat a stábok és jelöltjeik. Este ismét koncertekkel fokozták a hangulatot.

Aztán eljött a várva várt nap, amiért egész héten izgult a közönség, eljött a záró est! Csütörtökön még utolsó erejüket, legjobb tudásukat, hangjukat, tánclépéseiket és humorukat bevetve megmutatták, ki mit tud még bevetni a győzelem érdekében. Amíg egymással versengtek a jelöltek és stábjaik, hogy minél több elektor tetszését elnyerjék, addig gyülekezett a diáksereg, hogy ott álljon saját iskolája mellett, mikor kihirdetik az eredményt. Mikor felsorakoztak a jelöltek a színpadon, torkokban dobogó szívvel és szúró tekintettel figyeltek minden egyes szót és mozzanatot a színpad felöl.

Elindult az eredményhirdetés. Visszaszámlálás. 8. Braun Gergő, Vízmű (Peacemakers), 7. Kiss Bettina, BéKSZI (CARing soldiers), 6. Zana Márk, Gészi (g-ace-i), 5. Gerebenics Laura, Közgé (Born to Die), 4. Détár Ákos, Szegya (Let's go) és jött az utolsó három dobogós neve. Ekkor már a közönség szinte tombolt, dörömbölve, iskoláik jelöltjeinek nevét őrjöngve kiabálták, a teremben vágni lehetett a feszültséget és egy kis hatásszünet után megindult a dobogós helyezettek kihirdetése. A XXIII. Garabonciás Napok varázslatos és mélyen tisztelt alpolgármesteri címét Óré Dániel, Belvár ( Wonderland) érdemelte ki . Az utolsó két iskola maradt talpon. Jobb sarokban az Andrássy jelöltjével, Kató Kornéllal (Foolscreen), aki felvette a harcot az idővel és felhívta a fiatalság figyelmét stábjával arra, hogy mindenki legyen saját élete főhőse, és ne hagyja, hogy kifolyjon az idő a kezei közül. A bal sarokban a BEG (Beguette) jelöltje a válogatott, a francia, aki 2 lóerővel húzott lovas hintón érkezett, a menzák védelmezője Koszecz Kristóf. A közönség tombolt. Néma csend és elhangzott a 2. helyezett neve, aki nem volt más, mint Koszecz Kristóf. ANDRÁSSY, ANDRÁSSY, ANDRÁSSY! Harsogta minden torok a teremben, könnyekbe fulladt szemekkel ölelkezve szaladtak egymásnak gratulálni a csapatok! Megcsináltuk. Megnyertük. A XXIII. Garabonciás napok utánozhatatlan és verhetetlen győztese az Andrássy Kató Kornél vezetésével a Foolscreen stábjával! Gratulálok mindenkinek, nagyon szép munka van a produkciók mögött, felejthetetlen pillanatokat szereztetek nekünk!

Győrfi Zsófia 12. C

 

Néhány kép az emlékezetes eseményről.

 

 

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Következő > Utolsó >>

11. oldal / 38