Angol nyelv
Zalamat angol nyelvi verseny PDF Nyomtat Email
2012 február 22., szerda 07:50

A Zalamat angol nyelvi verseny megyei helyezettjei a következők:

Orosz Fanni 9.B 7. hely

Felkészítő tanár: Tímárné Goda Orsolya

Kozma János 10.D 15. hely
Felkészítő tanár: Krébesz Magdolna

A British Council rendezésében megrendezett Európa Ifjú Költője országos versfordító versenyen Kiss Virág 10. B osztályos tanuló 2. helyezést ért el. Tanára: Medvegy Anikó

Farkas Péter 11. B és Hornok Szabolcs 9. A osztályos tanulók különdíjban részesültek.
Felkészítő tanáruk: Pete István

 
Beszélgetés az Unióról PDF Nyomtat Email
2012 február 20., hétfő 12:56

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagjának látogatása

Az Andrássy Gyula Gimnáziumból pályázatot adtunk be a Your Europe Your Say rendezvényen való részvételre, melynek keretében három diák és egy tanár vehet részt áprilisban, Brüsszelben egy - az európai unió tagországaiból érkező - diákoknak rendezett plenáris ülésen. Ilyen rendezvényre immár harmadik alkalommal kerül sor az EGSZB-nél. Az EU 27 országából érkező több mint 150 diák együtt vitatkozik, egyezkedik és érvel majd, hogy konszenzusos véleményt alkossanak a Rio+20 csúcsta-lálkozóval kapcsolatos európai elvárásokról.
A pályázathoz kapcsolódó felkészülés segítésére 2012. február 13-án az Andrássy Gyula Gimnáziumba látogatott Joó Kinga, az EU egyik konzultatív testületének, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) III. csoportjának (egyéb érdekek) tagja, aki megismertette gimnáziumunk európai ismeretek fakultációs osztályainak tanulóit az EGSZB működésével.
Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság egy, a 27 tagállamban található munkavállalói, mun-kaadói és civil (nem kormányzati) szervezetek küldötteiből álló 344 fős testület, melynek elnöke Staffan NILSSON. 1957 óta (a Római Szerződés aláírása) tanácsaival, véleményével segíti elő a dön-tések meghozatalát, az európai intézmények működését. Közvetít a polgárok és az intézmények kö-zött, valamint szakértői bázisával, a bizottsági tagok mögött álló jelentős tudás és társadalmi tapasztalat felhasználásával.
A sikeres Európa működtetése során az embereket kell előtérbe helyezni, mert a részvételi demok-rácia fejlődése lehet a haladás garanciája. Az EGSZB szerepét szlogenje fejezi ki: "Híd Európa és a szervezett civil társadalom között".
Joó Kinga felsőfokú tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán folytatta, ahol angol-történelem bölcsész-tanári diplomát, majd a nizzai Institut Europeen des Hautes Etudes Internationales-ban MA végzettséget szerzett nemzetközi kapcsolatokból, angolul, németül és franciául beszél. Előadása végén a diákok kérdéseire válaszolt. Kiemelte, hogy az Európai Unióban szerepet vállalni kívánó fiataloknak a szakmai tudás és a kulturált fellépés mellett elengedhetetlenül fontos legalább két vagy három nyelv magas szintű ismerete.

 
Megyei Angol Retorikai Verseny 2012 PDF Nyomtat Email
2011 december 07., szerda 15:23

FELHÍVÁS

Megyei Angol Retorikai Verseny 2012

A békéscsabai
Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium
angol munkaközössége
2012. március 7-én szerdán

első ízben rendezi meg a Megyei Angol Retorikai Versenyt, melynek ötlete egyrészről a The BBC Entertainment and ESU Public Speaking Awards verseny alapján, illetve többek között az arra jelentkező diákok részére egyfajta elődöntő gyanánt, másrészről pedig az iskolánk által megrendezendő Amerikai Nap részeként született meg.  
A verseny legfőbb céljának a diákok szóbeli angol kifejezőkészségének, szónoki képességeinek fejlesztését, hangsúlyozását tartjuk. A választható témák meghatározásánál figyelembe vettük a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és az Amerikai Nagykövetség által meghirdetett, intézményünk által elnyert Amerika Nap pályázat szempontjait is, mely az Egyesült Államokkal kapcsolatos kérdésekre épül.

A jelentkezés feltételei: 14-19 év közötti életkor
minimum B1-es szintű angol nyelvtudás
Választható témák: Should death penalty be banned?
Should immigration to the US be unrestricted?
Can terrorism be justified?
Javasolt segédletek: http://www.bbcawards.be/home.php
http://hungary.usembassy.gov/index.html
http://www.ted.com
http://www.youtube.com/
https://bubbl.us/
http://www.englishclub.com/speaking/presentations.htm
emelt szintű szóbeli érettségire, közép- és felsőfokú szóbeli
nyelvvizsgákra felkészítő anyagok
Megengedett segédeszközök: Powepoint-bemutató (pendrive-on)
Maximális időkeret: 5-6 perc (az esetleges hang- és videó-állományokkal együtt)

A versenyzők Powerpoint bemutatóval (maximum 15 dia felhasználásával) 2 fős zsűri előtt mérhetik fel tudásukat. A diák tartalma a mondanivaló lényegét tükrözze, a beszéd vázlataként. Idézetek, vizuális, hang- és videó állományok a diák részeként használhatóak, a forrás megjelölésével. Az idézetek, illetve hang- és videó-állományok hossza lehetőleg ne haladja meg a teljes beszéd 30%-át.

Értékelés: Szempontok
Tartalom, Powerpoint-bemutató
Szerkesztés, érvelés
Nyelvi eszközök
Maximális pontszám:
10 pont
10 pont
10 pont
Díjak: A nyertesek értékes könyvjutalomban részesülnek.
Részvételi díj: 1500Ft/fő

A befizetés határideje: 2012. január 30.
A befizetés módja: a 11733003-15345149 számlaszámon.
A jelentkezéseket az alábbi e-mail címre várjuk iskolánként a jelentkezők nevének és e-mail címének feltüntetésével:

andrassygimi @ andrassygimi hu

Jelentkezési határidő: 2012. január 20.

Kérjük, hogy az e-mail tárgyaként a MEGYEI ANGOL RETORIKAI VERSENY-t adják meg.
További információt a 06-66-442-242-es telefonszámon, munkanapokon 8.00 és 14.00 között, illetve a publicspeaking2012 @ gmail com email címen kaphatnak Molnár Lászlótól.

 
Tanulmányi kirándulás - Angliában PDF Nyomtat Email
2011 november 28., hétfő 13:47

Az angol nyelvi munkaközösség tanulmányi kirándulást szervez London-Oxford-Párizs útvonalon iskolánk tanulói részére 2012. június 9-16 között. Az út célja az idegen nyelvek tanulásának segítése, és a célnyelvi kultúrák megismertetése. Az utazási díjat havi részletekben lehet befizetni. Érdeklődni, jelentkezni az angoltanároknál lehet. Részletes programtervezet:

 

LONDON-OXFORD-PÁRIZS
2012. június 9-16.
(8 nap)

0. NAP Buszunk az esti órákban indul el Békéscsabáról. Az éjszakát DVD-zéssel és pihenéssel töltjük az autóbuszon.
1. NAP Folyamatos utazásunkat átlagosan három óránként szakítjuk meg tiszta és kulturált benzinkutak parkolóiban. A Hegyeshalom – Ausztria – Németország – Belgium útvonalon haladunk, majd Brüsszelbe érve, a menetidőtől függően párórás városnézésben lesz részünk: megcsodáljuk a Grande Place-t, a Maneken Pis-t, a belga királyi palotát és kertjét, valamint az Atomiumot. Este megérkezünk Franciaországba. Szállás egy dunkerque-i tranzithotelben.
2. NAP Kora reggel a kikötő felé vesszük az irányt és átkelünk a La Manche csatornán a Csalagút igénybevételével. Angliába érve Canterburybe indulunk, ahol felkeressük a Canterbury katedrálist (F), benne Thomas Becket, a legendás Canterbury érsek mártíromságának helyszínével. Majd Anglia egyik legszebb, 900 éves múltra visszatekintő várkastélyához, a Leeds Kastélyhoz (F) utazunk, mely VIII. Henrik és Aragóniai Katalin kedvelt tartózkodási helyéül szolgált. A kastély mellett a madárházat, a csodás parkot és a ritkaságszámba menő sövénylabirintust is felfedezzük. Innen indulunk szállásunkra.
3. NAP Reggel London belvárosába látogatunk, ahol a csoportvezető irányításával gyalogos városnézésre indulunk: Westminster és környéke, Buckingham Palace, St. James Park, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, 10 Downing Street, Houses of Parliament, Big Ben … (Felszállhatunk a London Eye-ra is (F), ahonnan az egész várost megcsodálhatjuk, sőt, szép idő esetén a 40 kilométerre fekvő Windsorig is el lehet látni!) Délután a csoport szabadprogramot kap a Covent Gardenben, majd múzeumlátogatás vár ránk: VAGY a páratlan gyűjteménnyel rendelkező Natural History Museum természettudományi és őslénytani, a legtöbb kiállító-teremben interaktív kiállítását nézzük meg, VAGY a Science Museum-ot keressük fel, ahol a tudomány és technika csodáit fedezhetjük fel. A színes program lezárásaként a szállásra indulunk.
4. NAP Ma a világ legrégebbi, mind a mai napig lakott királyi rezidenciájára, a Windsor kastélyba (F) látogatunk el. Itt számos uralkodó sírja, Rubens, Rembrandt és van Dyck festményei, illetve Mária királynő lélegzetelállító babaháza várnak minket.. Délután Oxfordba indulunk, ahol körülnézünk az egyetemváros ódon épületei között, és felkeressük a Christ Church College-t (F), ahol a Harry Potter-filmek ebédlőtermének és forgó lépcsőházának mintát adó termek találhatóak. Oxfordból a szállásra indulunk.
5. NAP Délelőtt ismét vár minket London! Délután a világ egyik legnagyobb múzeumába, a British Museum-ba látogatunk, majd estig lehet vásárolni szabadprogram keretében az Oxford Street-en! Telepakolt bevásárlótáskákkal indulunk innen szállásunkra.
6. NAP Greenwich és a Tower (F) megtekintése után autóbuszos városnézés következik, majd átkelünk a Csalagúton, hogy Párizs környékén elfoglalhassuk tranzitszállásunkat.
7. NAP Reggel Párizs belvárosába indulunk. A városba érve metróval illetve gyalogosan tekintjük meg a főbb nevezetességeket: La Défense, Diadalív, Champs Élysées, Place de la Concorde, Place Vendôme, Louvre (F), Tuileriák kertje, Pont Neuf, Cité, Notre Dame, Invalidusok Dómja (F). Este letekintünk az Eiffel-toronyról (F), ahonnan egész Párizs a szemünk elé tárul gyönyörű megvilágításban.
Az esti órákban indulunk haza, az éjszakát a buszon töltjük. Útvonal: Franciaország – Németország – Ausztria – Hegyeshalom
8. NAP A délutáni órákban érkezünk haza Budapestre.

A részvételi díj előreláthatólag 85.000 Ft, mely tartalmazza: autóbusz-közlekedés költségei, retúr Csalagút, éjszakai szállás mobil home-okban (7 fős elhelyezéssel, önellátással), idegenvezető költségei.

A részvételi díj havi részletekben fizethető be, a kiutazásig.

 

 
Megyei angol verseny PDF Nyomtat Email
2011 június 22., szerda 09:52

A Megyei Angol versenyen többen vettek részt. Közülük helyezést ért el:

2. helyezett Murányi Anna 11.E
3. helyezett Nagy Kata 9.E
3. helyezett Kormos Sándor 10.A
3. helyezett Bellon Bence 11.D

Eredményükhöz gratulálunk!

 

 
<< Első < Előző 11 12 13 Következő > Utolsó >>

11. oldal / 13