A TUDOK összegzése
Tudományos Diákkörök XI. Országos Konferenciája az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban PDF Nyomtat Email
2012 január 07., szombat 18:58

A Kárpát-medence magyarságának tehetséges középiskolásai mutatták be tudományos kutatói eredményeiket, és mérték össze erejüket szakértő zsűrik előtt Békéscsabán az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban 2011. március 25-én és 26-án.

1996-ban indult el az a rendhagyó kezdeményezés, amely kiemelkedően tehetséges középiskolás diákok számára biztosít kutatási lehetőséget a legjobb hazai kutatóhelyeken. 1999. július 24-én a Kutató Diákok Országos Konferenciáján megalakult a tudományos kutatómunkát végző középiskolás diákokat, tudományos diákköreiket, mentoraikat és korábbi kutató diákokat összefogó Kutató Diákok Országos Szövetsége (röviden KutDiák). A szervezet jelenlegi védnökei Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Pálinkás József, az MTA elnöke, és Hoffmann Rózsa államtitkár. Jelenleg már csaknem ötezer itthoni és környező országbeli magyar diák kutat különböző kutatóhelyeken és középiskolai diákkörökben. A szövetség tagjainak többsége falvakban illetve kisvárosokban él és több mint 500-an pedig Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján illetve a Vajdaságban tevékenykednek. A kiemelkedő eredményt elérő diákok amerikai, horvát, ír, izraeli és német tehetséggondozó táborokban kitűnő eredménnyel vettek részt.
A tudományos kutatás bemutatásának legfőbb tere a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK), amelyen minden év tavaszán mintegy 170 résztvevő körülbelül 100 előadással indul. Közülük többen a határainkon túlról érkeznek. A szakmai zsűrik értékelése alapján a legjobbak az egyetemi diákkörök országos konferenciáján is megmérettethetik magukat. A nagyszámú résztvevőre való tekintettel 2002-től minden évben öt magyarországi központban, valamint Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban – egyfajta első fordulóként - regionális diákköri konferenciákat is szerveznek.
2011-ben a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumban megrendezett országos konferencián 149 tanuló tartott előadást. A tanulók közül 60 magyarországi volt, 42 Romániából jött (Erdélyből és a Partiumból), 36-an Szerbiából (a Vajdaságból) és 11-en Szlovákiából, (a Felvidékről) érkeztek. 109 előadás hangzott el a két napon, az előadások közel egyharmadát két tanuló tartotta. 75 felnőtt kísérőt is vendégül látott az iskola. A zsűri 42 tagjából egykori diákjaink közül került ki 17 fő, saját mostani vagy egykori tanárunk volt 12 fő, a fenntartó részéről 4 fő. Érdekesség: 12 olyan zsűritagunk volt, akinek hozzánk járt vagy most is hozzánk jár a gyermeke.
A rendezvény díszvendége Sólyom László köztársasági elnök volt, aki a nyitóünnepségen köszöntötte a rendezvényt, majd néhány szekcióban előadásokat is meghallgatott. A nyitóünnepségen szép színfolt volt a Balassi Táncegyüttes fellépése Mlinár Pál vezetésével. A záróünnepségen Kiss Tibor, a fő támogató Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a rendezvényt.
A díjkiosztásban segített még Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park főigazgatója. A díjakat Joó Ferenc akadémikus adta át. A TUDOK minden nyertese könyvjutalomban részesült és meghívást kapott az ingyenes nyári káptalanfüredi kutatótáborba. A Nagydíjas előadások szerzői 30, az Első díjas előadások szerzői 15 felvételi pluszpontot kaptak az adott szekcióhoz rendelt tantárgyból, ezen kívül pénzjutalomban részesültek. A díjazottakat különböző publikációs lehetőségek várják, illetve lehetőségük van, hogy kijussanak a stockholmi Nobel-díj átadóra.

A rendezvény sikeréhez hozzájárultak – többek között – a Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium, a Gyermekélelmezési Intézmény és a Csabai Kolbászklub.

A TUDOK házigazda szerepének ellátása iskolatörténeti szempontból nézve is egyedi és különleges esemény volt. Nem volt ugyanis példa arra, hogy egy az egész Kárpát-medence magyarságára kiterjedő rendezvénynek adjon intézményünk helyet. Ezért utólag visszatekintve is úgy gondolom, jó döntés volt a házigazda szerep felvállalása. Miután saját véleményünk és a visszaigazolások alapján is sikeres volt a rendezvény, úgy gondolom jó hírét viszi nemcsak az intézménynek, hanem Békéscsaba városának is szerte e hazában.
Ezúton is szeretném megköszönni mindazt a támogatást, amelyet a sikeres lebonyolításához fenntartónk, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata nyújtott. E nélkül a siker nem lett volna elérhető.

 

Egy vélemény a TUDOK-ról:
„Gratulálok az egész rendezvény megszervezéséhez! Az Önök iskolájában mintha másik világban lettem volna: mindenki zavarba ejtően udvarias volt (felsorolhatnék valóban mindenkit, akivel bármilyen kapcsolatba kerültem). Amikor jöttem Szeged felé a vonaton, azon gondolkoztam, hogy hogyan lehet ekkora különbség fiatal és fiatal között: az Önök diákjai az udvariasság mellett határozottak, magabiztosak voltak. Nagyon fontos ez, hiszen az Iskola hírnevén túlmenően elsősorban a majdani életpályájukhoz ad talajt a céltudatos határozottság. Őszintén gratulálok!
Tiszteletteljes üdvözlettel: Takács Szabolcs a Csángó Rádió munkatársa.”